Zapach świeżego chleba to wspomnienie z dzieciństwa, które na twarzach wielu osób wywołuje uśmiech po dzień dzisiejszy. Smak chrupiącej skórki chleba prosto z wiejskiego pieca, z którego wyciągana była forma i szklanka mleka prosto od krowy, to specjały które obecnie stają się coraz większym rarytasem. Można jednak próbować uchwycić choć odrobinę z dawnych wspomnień i w domowych warunkach upiec chleb.
Domowe sposoby na pieczenie chleba
Sposobów na pieczenie chleba w domowych warunkach jest przynajmniej kilka. Po pierwsze należy się zastanowić czy chleb będzie pieczony w chlebowniku (jest to specjalne urządzenie przeznaczone do wypieku w domowych warunkach) czy w zwykłym piekarniku – w tym drugim przypadku trzeba się zaopatrzyć w foremki do pieczenia chleba. Drugą kwestią jest odpowiedź na pytanie, czy chleb będzie pieczony na zakwasie. Jeżeli tak, to jak najszybciej należy postarać się o dobry zakwas. Powinien on w lodówce przestać przynajmniej kilka dni.
Silikonowe formy do chleba vs formy metalowe
Ostatnią kwestią jaką trzeba rozważyć przy planowaniu wypieku chleba jest to czy używać w tym celu silikonowych form do chleba czy tradycyjnych metalowych dostępnych na stronie: www.aledobre.pl/582,Pieczenie_chleba_Akcesoria_i_formy/2-583,Akcesoria_i_formy/. Jedno i drugie rozwiązanie ma zarówno swoje zalety jak i wady. Obecnie foremki do pieczenia można kupić w każdym sklepie z artykułami wyposażenia wnętrz. Kosztują od kilku do kilkunastu złotych – w zależności od tego z jakiego materiału zostały wykonane – te metalowe są znacznie tańsze, natomiast silikonowe występują w pełnej gamie kolorystycznej.