Rodzaje barwników spożywczych

W większości produktów spożywczych występują dziś barwniki. Powód tego jest bardzo prosty, im ładniej wygląda pożywienie, tym lepiej smakuje, a co za tym idzie, tym chętniej jest kupowane.

Czy barwniki spożywcze są groźne?

Powstało bardzo wiele mitów na temat barwników spożywczych. Powszechne przekonanie jest takie, że są bardzo groźne dla zdrowia. Okazuje się jednak, że wcale nie jest to prawdą. Przepisy prawne w Polsce regulują to, jakie barwniki można dodawać do produktów spożywczych. Żadne szkodliwe dla zdrowia barwniki nie mogą się w nich znaleźć.

barwniki spożywcze używane do ciast

Naturalne barwniki spożywcze

Nie każdy wie o tym, że wiele barwników – (link) jest pochodzenia naturalnego. Oznacza to, że występują one naturalnie w przyrodzie. Tego typu barwniki są zupełnie nieszkodliwe dla zdrowia. Przykładem takiego typu barwnika spożywczego jest chlorofil. Nadaje on roślinom zielony kolor. Jeśli chodzi o przemysł spożywczy, wykorzystywany jest przede wszystkim do zabarwiania napojów oraz lodów. Inny przykład to kurkumina. Jest to żółty barwnik, który naturalnie występuje na przykład w przyprawie curry. Popularna jest również betanina, pozyskiwana bezpośrednio z buraków. Nadaje ona czerwony kolor na przykład jogurtom malinowym czy truskawkowym.

Barwniki syntetyczne

Inną grupą barwników są barwniki sztuczne, syntetyzowane chemicznie. Warto zaznaczyć, że również nie są one szkodliwe dla zdrowia. Większość z nich jest bardzo podobna do barwników naturalnych. Nie mniej jednak, spożywane w bardzo dużych ilościach mogą powodować u niektórych osób reakcje alergiczne.

Bez wątpienia nie warto martwić się spożywaniem barwników, gdyż nie stanowią one zagrożenia dla ludzkiego zdrowia. Szczególnie naturalne barwniki spożywcze są łatwo przyswajalne przez ludzki organizm, a niektóre, jak na przykład beta-karoten, są wręcz zdrowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *